Gå til sideindhold

Haven

Til leg og læring... og hundeluftning

Gårdens gamle have, med sin hyggelige æblelund bærer præg af historisk brug med fine gamle træer og spor af en tidligere køkkenhave.

 

Idag bruges haven i forbindelse med arrangementer på Bramhøjgaard og vil fremadrettet også være en holistisk, integreret del af projektet efterhånden som det tager form.

 

Det står sig frit for at bruge haven som park og offentligt uderum, både til picnicturen og hundeluftningen.

Jytte Jelstrup, der er barn af de tidligere ejere, fortæller så fint om gården og dens smukke have:

 

Min farmor, Maren, og farfar, Hans Nilaus, solgte gården til deres sønner i 1963.
I ca. 1950 havde farfar plantet et japansk kirsebærtræ nederst i haven. Den var meget stor, da jeg var barn og som voksen husker jeg den med en diameter på ca. 10m. Buschaufføren, Johannes, fortalte i højtaleren, når den blomstrede så folk kunne nyde noget smukt.
Det samme træ blev også brugt som vejviser af Arla. På et tidspunkt havde de fået en ny mand ansat, men træet var afblomstret, så han måtte enten finde en telefonboks eller køre retur til Arla. Dengang var mobilen ikke opfundet.
Jeg kan huske, at træet blomstrede i 2008 til mine forældres guldbryllup, men kort tid efter væltede det i et stormvejr. 
De gamle æbletræer husker jeg som store, da jeg var barn. Der blev plantet nye træer, mest æbletræer, på begge sider i ca. 1965. Hybenhækken ved Ølsemaglevej og æbleplantagen er plantet af min farfar omkring 1945 samt et lærketræ midt på plænen i ca. 1940.
Pilehulen øverst øst på grunden er plantet af Lissy og Arne i ca. 1960 til børnene, der legede tagfat rundt om buskene og hyggede i hulen. De plantede også en blågran lidt øst i haven i ca. 1965 og en rødgran foran æbleplantagen i ca. 1970.
Magnoliatræet lidt vest i haven foran en terrasse er blevet plantet omkring 1970 af mine forældre, Grethe og Niels Henning.

Leje af haven

Det er også muligt at leje haven til særlige arrangementer.

Der skal dog søges tilladelse via Køge Kommune.Senest opdateret 09.07.2024 11:29 af MH
Apricore logo